Η νόσος των μουσικών

Μια σημαντική πάθηση των άνω άκρων ταλαιπωρεί πολλούς μουσικούς αλλά και ανθρώπους που χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια στη δουλειά ή την καθημερινότητά τους.

Όπως εξηγεί ο Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου, η νόσος των μουσικών είναι μια πολύπλοκη παθολογία η οποία απαιτεί εξειδίκευση όσον αφορά την ακριβή διάγνωση της αλλά και την θεραπεία της.

Σύμφωνα με κλινικοστατικές μελέτεςτο συγκεκριμένο πρόβλημα περιλαμβάνει τέσσερις παθήσεις, οι οποίες πλήττουν το χέρι και μπορεί να συνυπάρχουν η να εμφανίζονται ξεχωριστά.

– To σύνδρoμo υπέρχρησης (overuse), είναι η πιο συχνή πάθηση
– Το σύνδρoμo πίεσης (παγίδευσης) νεύρων
– Οι λειτουργικές δυστονίες ή «κράμπες» των μουσικών και
– Η οστεοαρθρίτιδα του αντίχειρα

Η ανάλυση του παιξίματος ενός οργάνου περιλαμβάνει περί τις 500 συνθετικές κινήσεις.Για παράδειγμα, ο βιολιστής για να παίξει μία παρτιτούρα του Bach για σόλο βιολί κάνει πάνω από 1.200 κινήσεις το λεπτό, ή 25 νότες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του χεριού σε μεγάλο βαθμό. Η αιτία της βλάβης βρίσκεται στο μεγάλο αριθμό επαναλαμβανόμενων κινήσεων ανά λεπτό, οι οποίες προκαλούν χρόνιο μηχανικό τραυματισμό, αλλά και στη συνεχή πίεση από το στατικό φορτίο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος από ορισμένα όργανα (βιολί, τρομπέτα, άλλα έγχορδα).

Τα σημεία που εντοπίζεται συνήθως η νόσος είναι o καρπός, τo αντιβράχιο, o ώμος και o αυχένας. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν ή και ενίoτε προκαλούν τις εν λόγω παθήσεις, όπως το βάρος του οργάνου, η κακή στάση, η απότομη αύξηση των ωρών μελέτης, η αλλαγή οργάνου και διάφορες προϋπάρχουσες ανατομικές ανωμαλίες ή ιδιομορφίες.

Όταν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αφού όμως πρώτα εξαντληθούν τα συντηρητικά μέσα θεραπείας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: