Νέα θεραπεία για το «Τρακ» με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Η νέα επιστημονική θεραπεία για το τράκ είναι μία μέθοδος που λέγεται βιοανάδραση.

Το «άγχος πάνω στη σκηνή», των μουσικών που δίνουν παραστάσεις,  είναι μια σοβαρή μορφή φόβου, που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα άγχους και μειωμένη απόδοση. Υπολογίζεται ότι μέχρι και 72% των μουσικών υποφέρουν από αυτό το σύνδρομο, που διεθνώς είναι γνωστό με την συντομογραφία MPA (Music Performance Anxiety). Όπως και άλλες μορφές τρακ, το MPA είναι μια σύνθετη κατάσταση, με συνιστώσες από την ψυχική και συναισθηματική σφαίρα καθώς και από  τη φυσιολογία του οργανισμού.

Σε φοιτητές μουσικής, διδάχτηκαν τεχνικές για τον έλεγχο του καρδιακού τους ρυθμού, των σκέψεων και των συναισθημάτων τους. Οι φοιτητές είχαν παίξει μία φορά στη σκηνή, στη συνέχεια διδάχτηκαν τις τεχνικές και τους ζητήθηκε να ξανανέβουν στη σκηνή, για να ξαναπαίξουν.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων των παραμέτρων του άγχους, έδειξαν 71% μείωση του άγχους (MPA) και κατά 62% βελτίωση των επιδόσεων τους.

Όταν εφάρμοσαν τις τεχνικές σε άλλους τομείς της ζωής τους ανέφεραν ότι είχαν μια αυξημένη αίσθηση ηρεμίας, βελτίωση στη διαχείριση του θυμού, καλύτερο ύπνο και γενικά πιο χαλαρά συναισθήματα.

Η εκπαίδευση στη Βιοανάδραση είναι εύκολη, οικονομική, ταχείας δράσης, μη επεμβατική και δεν υπάρχουν παρενέργειες ή δυνητικά επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.

Εκτός από τις τεχνικές που εφαρμόζονται στα άτομα, γίνεται καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου, της καρδιάς κλπ. Όταν υπάρχει καλύτερη επικοινωνία ή συγχρονισμός μεταξύ των συστημάτων αυτών, ο άνθρωπος αισθάνεται μια αίσθηση ευημερίας, ηρεμία και πνευματική διαύγεια. Αυτό είναι γνωστό ως ψυχο-φυσιολογικός συντονισμός, και όταν συμβαίνει ενισχύεται η υγεία, υπάρχει  συναισθηματική σταθερότητα και αυξάνεται η απόδοση των εγκεφαλικών λειτουργιών.Η Βιοανάδραση είναι μία σύγχρονη μη φαρμακευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένο λογισμικό, προκειμένου να οπτικοποιήσει τις ψυχοφυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Τι μετράει;

Με την βοήθεια της Βιοανάδρασης έχουμε την δυνατότητα να «μετρήσουμε» τα επίπεδα διέγερσης /άγχους στον οργανισμό και να προσδιορίσουμε ποια φυσιολογική λειτουργία επηρεάζει περισσότερο (νευρικό σύστημα, καρδιοαγγειακή λειτουργία, αναπνευστική λειτουργία κτλ.). Μας δίνει δηλαδή ανάδραση (πληροφόρηση) των βιολογικών μας λειτουργιών (βίο- ανάδραση).

Με το μηχάνημα της Βιοανάδρασης μπορούμε να μετρήσουμε αντικειμενικά και πιστοποιημένα τα επίπεδα Συμπαθητικής Διέγερσης του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, Καρδιοαγγειακή Λειτουργία, Αναπνευστική Λειτουργία, Μυϊκή Διέγερση, Θερμοκρασία Σώματος, Συχνότητες Εγκεφαλικών Κυμάτων και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι λειτουργίες είναι αυτές που επηρεάζονται και μεταβάλλονται από ψυχολογικούς παράγοντες.

Που βοηθάει;

Η Βιοανάδραση αποτελεί σήμερα η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση σειρά ψυχικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων, αλλά χρησιμοποιείτε επίσης και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αντιμετωπίζει:

Ψυχικές Διαταραχές

–          Κρίσεις Πανικού

–          Κατάθλιψη

–          Άγχος

–          Φοβίες

–          Αϋπνίες

–          Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες

–          Ανορεξία/ Βουλιμία

–          Και πολλές άλλες

Ψυχοσωματικές Διαταραχές

–          Πεπτικές διαταραχές (Δυσπεψία, Φουσκώματα κτλ.)

–          Πονοκεφάλους (Ημικρανία/ Κεφαλαλγία)

–          Χρόνιο Πόνο

–          Ευερέθιστο Έντερο

–          Υπέρταση/ Υπόταση

–          Κακή κυκλοφορία αίματος

–          Κροταφογναθικό Σύνδρομο

–          Και πολλές άλλες

Εκπαίδευση

–          Ανώδυνο Τοκετό

–          Βελτίωση Γνωστικών Επιδόσεων

–          Μυϊκή Χαλάρωση και ισορροπία

–          Κτλ

 

Πώς εφαρμόζεται;

Το άτομο συνδέεται με το μηχάνημα με την βοήθεια ειδικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται για παράδειγμα στο χέρι, τα οποία μεταδίδουν τα σήματα των φυσιολογικών του λειτουργιών σε ειδική οθόνη με την μορφή γραφήματος ή εικόνας.

Η μετρήσεις αυτές έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Μας ενημερώνουν ποιες φυσιολογικές λειτουργίες βρίσκονται εκτός φυσιολογικών ορίων, όπως ακριβώς κάνει το πιεσόμετρο που έχουμε στο σπίτι μας και μετράμε την αρτηριακή μας πίεση, ή το θερμόμετρο που μας ενημερώνει για την θερμοκρασία του σώματός μας.

 

Η πληροφορία όμως είναι σημαντική και αναλόγως το τι θα μας δείξει η μέτρηση αποφασίζουμε σε τι ενέργειες πρέπει να προβούμε, προκειμένου να “επιδιορθώσουμε” το πρόβλημα.

Η Βιοανάδραση εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ψυχολόγο πάντα συνδυαστικά με Γνωστική Θεραπεία ή και Ψυχοθεραπεία προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατών αποτέλεσμα.

 

Πως βοηθάει;

Το άτομο ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ και ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ τις φυσιολογικές του λειτουργίες και αντιλαμβάνεται τον τρόπο που η ψυχική του διάθεση τις επηρεάζει. Με την βοήθεια του ψυχολόγου ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ώστε να «ρυθμίζει» και να«ελέγχει» το πρόβλημα μόνος του, με την δική του δύναμη, χωρίς την χρήση φαρμάκων. Η Βιοανάδραση σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, απαιτεί όμως την ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του θεραπευόμενου.

Η πληροφόρηση που λαμβάνει το άτομο είναι άμεση, και η εικόνα λειτουργεί «ως καθρέπτης του εσωτερικού του εαυτού».

Η μέθοδος της Βιοανάδρασης βασίζεται στη διαδικασία της μάθησης, οπότε ο καθένας μπορεί να εκπαιδευτεί στην διαχειριστή των φυσιολογικών του λειτουργιών και του άγχους, φτάνει να μπει στη διαδικασία και να θέλει, όπως ο καθένας που θέλει μπορεί να μάθει οδήγηση, μια ξένη γλώσσα, τένις κτλ.

 

Πόσο χρόνο διαρκούν η εκπαίδευση και τα αποτελέσματα;

Είναι πολύ γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος. Το άτομο μπορεί σε 8-10 διπλές συνεδρίες να εκπαιδευτεί να ελέγχει τις πιο σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες στον οργανισμό του. Το άτομο μαθαίνει μία καινούργια δεξιότητα που δεν μπορεί να την ξεχάσει ποτέ, σαν το ποδήλατο. Αυτή η γνώση μένει για πάντα και αλλάζει τη ζωή του ατόμου σε όλα τα επίπεδα. Έτσι μπορεί ο καθένας να ελέγχει τα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα που προκαλεί το έντονο άγχος (ταχυκαρδία, δύσπνοια, εφίδρωση, μυϊκή διέγερση κτλ) και παράλληλα να προστατεύει την υγεία του, διατηρώντας  τον οργανισμό πάντα σε μία ισορροπία.

 

Είναι αξιόπιστα τα μηχανήματα;

Το μηχάνημα της Βιοανάδρασης είναι ένα ιατρικό εργαλείο, πιστοποιημένο και αξιόπιστο όπως αξιόπιστα είναι τα μηχανήματα που διαθέτουν οι ιατροί στα νοσοκομεία, όπως πιστοποιημένο και αξιόπιστο είναι το πιεσόμετρο και το θερμόμετρο που έχετε στο σπίτι σας. Για το λόγο αυτό οι μετρήσεις με το μηχάνημα της Βιοανάδρασης δεν μπορούνε να αμφισβητηθούνε. Είναι αντικειμενικές, αξιόπιστες και πραγματικές.

Γιατί Βιοανάδραση;

Η μέθοδος αυτή

·         ΔΕΝ βλάπτει την υγεία,

·         ΔΕΝ έχει παρενέργειες,

·         ΔΕΝ εκπέμπει ραδιενέργεια που μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του ατόμου,

·         ΔΕΝ οδηγεί σε εξάρτηση και

·          είναι ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

·         Εφαρμόζεται παράλληλα με άλλες θεραπείες φαρμακευτικές ή μη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: